10 Aralık 2009 Perşembe

Başarılı İlişkiler için İletişimi Anlama, İletişim süreci ve İlkeleri

‘’Sözcükler ve Sihir başından beri bir ve aynı şeydi ve bugün bile sözcükler hala sihirli gücünü koruyor.
Birisi, isterse sözlerle başka birisine büyük mutluluklar verebilir, isterse de en büyük umutsuzlukları getirebilir; sözlerle bir öğretmen bilgisini öğrencilerle verebilir; bir konuşmacı dinleyenlerini arkasından sürükleyebilir ve onların yargılarını ve kararlarını belirleyebilir. Sözcükler en ileri duyguları çağırabilir ve başkalarını etkilemenin en etkin aracıdır.’’

- Sigmond Freud

İletişim İlkelerini bildiğiniz ve kullığınız zaman, iletişim kurmada etkinliğinizi ve becerilerinizi arttırırsınız.

Etkili ilişkiler kurabilmeniz iletişim becerilerinizi nasıl geliştirdiğinize, karşınızdaki kişilerle nasıl uyumlu olabildiğinize bağlıdır

İletişim Nedir ?

İletişim, bir başkasıyla yaptığımız temel bağlantı biçimidir. Düşüncelerinizin, fikirlerinizin, duygularınızın vermek istediğiniz mesajın karşı tarafa iletilme sürecidir.

İletişim, insan yaşamının her alanında ve ilişkilerinde başarılarının ve başarısızlıklarının temel nedenlerinden biridir. İletişim, istediklerinizi almanıza, hedeflerinize ulaşmanıza, çeveresini etkilemenize ve sosyal güç elde etmenize yardım edebilir.

Ne dediğinizin karşı taraftaki tarafından anlaşılabilmesi ve vermek istediğiniz mesajın doğru olarak karşı tarafa iletildiğinden emin olmanın tek yolu her iki tarafın da aynı algılama şekline sahip olması veya kendinin ve karşınızdakinin algılama ve düşünme sistemlerini anlamaktır.

İletişiminizin kalitesini belirlemek ve iletişim engellerini ortadan kaldırmak için öncelikle vermek istediğiniz mesajı iyi bilmelisiniz:

Ø Gerçekten NE demek istiyorsunuz, karşı tarafa vermek istediğiniz mesaj nedir?

Ø KİME / Kimlere mesaj vermek istiyorsunuz?

Ø Karşı tarafın ALGILAMA biçimi nasıl?

Ø Iletişim içinde bulunduğunuz KOŞULLAR– kültürel yapı, değerler, inançlar – karakter özellikleri.

Ø Mesajınızın doğru aktarıldığından emin olmak, karşılaştığınız engeller yüzünden yanlış anlaşılmaması, karışıklığa sebep olmaması için iletişim hedeflerinizi iyi bilmeniz, iyi planlamanız gerekir.

İletişimin anlamı karşı tarafın ne anladığına bağlıdır. Karşınızdaki tarafından doğru anlaşıldığınızdan emin oluncaya kadar iletişim yöntemlerinizi değiştirmelisiniz yani esneklik göstermelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder